Wat zijn vetten?

      Geen reacties op Wat zijn vetten?

Vetten vormen voor veel mensen een belangrijk item als het aankomt op afvallen. Ze hebben ten onrechte het idee dat je geen vetten meer moet eten. Maar zo zit het niet.

In dit artikel leggen we het verschil uit tussen verzadigde en onverzadigde vetten en laten we je zien hoe je door goed op je inname aan vetten te letten kunt afvallen.

 

Voedingsstoffen

Vetten vormen, samen met koolhydraten en eiwitten, de calorieën die je dagelijks moet eten om aan energie te komen. Net als koolhydraten nemen vetten ongeveer 2/5 deel van die calorieën in. Eiwitten nemen slechts 1/5 deel in.

Je krijgt vetten, eiwitten en koolhydraten binnen door je voeding. Kijk maar eens op de verpakking van de producten die je dagelijks eet. Je zal zien dat je deze drie voedingsstoffen overal in terugvindt. Alleen is de verhouding steeds anders.

Het is dus heel hard nodig dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Je moet ze wel in de juiste verhouding eten. Daar gaat het vaak mis. De ervaring leert dat mensen te vaak teveel onjuiste koolhydraten en verzadigde vetten binnenkrijgen. Daardoor neemt het gewicht toe, maar liggen ook andere ziekten en ongemakken op de loer. Denk aan suikerziekte (diabetes), hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol.

 

Verzadigde en onverzadigde vetten

Wanneer we het hebben over onverzadigde vetten, bedoelen we natuurlijke vetten. Het zijn vetten die je als bron uit voeding haalt. Denk aan omega 3 bij vis. Dat is een uiterst gezond vet, dat voor een veel betere gezondheid zorgt. Verzadigde vetten zijn bewerkte vetten. Het zijn de vetten die bijvoorbeeld in koekjes en snoepjes gebruikt worden, of in frituurzaken.

Deze verzadigde vetten zijn bewerkt en niet gezond voor je. Natuurlijk kun je er wel wat van eten, maar eet je er al snel teveel van.

Wanneer je verantwoord om wil gaan met vetten, zal je dus moeten zoeken naar producten waarin verzadigde vetten zitten. Dan weet je zeker dat je gezonder bezig bent.

 

Vetarm dieet

Er zijn diverse diëten die je kunnen helpen. Het zijn dan vetarme diëten. Deze diëten helpen je om gericht te zoeken naar producten met een laag gehalte aan verzadigde vetten en een hoog gehalte aan onverzadigde vetten.

Je zal merken dat vetarme diëten veel overeenkomsten hebben met koolhydraatarme diëten en eiwitdiëten. Er is namelijk veel overlap in deze voedingsstoffen en dus ook in de diëten die ze als basis gebruiken.

Een vetarm dieet zal resulteren in een betere gezondheid. Niet alleen je gewicht zal hier profijt van hebben, ook je cholesterol zal lager zijn en je bloeddruk zal omlaag gaan. De kans op diabetes is meer afhankelijk van koolhydraten (suikers), maar kan ook indirect beïnvloed worden door het eten van minder verzadigde vetten.

 

Vetarm leven?

Een vetarm leven kan zeker voordelen hebben. Je zal merken dat je gewicht verliest, maar ook dat je een stuk lekkerder in je vel komt te zitten omdat veel andere ongemakken aan je voorbij gaan. Denk bijvoorbeeld aan je bloeddruk en cholesterolgehalte. Vetarm leven doe je met behulp van vetarme recepten (bij voorkeur uit een boek om te voorkomen dat je je verkeerd laat informeren) of een vetarm dieet. Een dieet dat hiervoor in aanmerking komt is het Dash dieet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *