Wat zijn koolhydraten?

      Geen reacties op Wat zijn koolhydraten?

Mensen die bezig zijn met afvallen, komen het begrip koolhydraten steevast tegen. Het lijkt wel of koolhydraten steeds meer bekend raken bij mensen.

Maar wat moet je er nu mee? Wat betekenen koolhydraten voor ons en hoe kun je afvallen door op koolhydraten te letten?

Dit artikel is bedoeld om jou hierover te informeren. We vertellen je over de caloriebehoefte en de functie van koolhydraten. Ook geven we het verschil tussen goede en slechte koolhydraten weer.

 

Voedingsstoffen

Dagelijks heb je energie nodig om te kunnen presteren. Op je werk, thuis, op de sportschool en bij vrienden of familie. Energie is een motor die ons lichaam en onze geest aanstuurt het juiste te doen.

We hebben energie dus nodig.

Onze energie wordt ook wel samengevat als calorieën. Dat woord heeft veelal een negatieve klank, omdat mensen denken dat je dikker wordt door calorieën. Maar als je gewoon de dagelijkse hoeveelheid energie nuttigt, zal je merken dat het zo’n vaart niet loopt. Calorieën zijn belangrijk.

We maken onderscheid in de volgende voedingsstoffen:

De balans is ongeveer als volgt: koolhydraten 40%, eiwitten 20% en vetten 40%.

Je hebt koolhydraten nodig, omdat ze voor suikers zorgen. Ze helpen je je beter te concentreren en geven je voldoende energie om te kunnen presteren.

Maar het nadeel zit hem in de slechte koolhydraten.

 

Goede en slechte koolhydraten

Als we kijken naar koolhydraten, kijken we ook naar de glycemische index. Hoe hoger een koolhydraat daarin scoort, hoe meer suikers er in zitten en hoe slechter hij is. Slechte koolhydraten zijn echte dikmakers. Het zijn vooral suikers in sappen en sausjes, maar ze komen ook voor in “gezond” geachte voeding.

De snelle koolhydraten zijn de juiste koolhydraten. Ze worden snel opgenomen en verbrand. Ze blijven niet achter als suikers en dus als vet, nadat ze worden opgeslagen. Dat is wel het geval bij de slechte koolhydraten.

 

Onderscheid maken

Het is dus van belang dat je onderscheid maakt tussen goede en slechte koolhydraten. Dat is erg belangrijk. Wanneer we dat doen kijken we naar het eten van gezonde en ongezonde koolhydraten. Een koolhydraatarm dieet of een kookboek met koolhydraatarme recepten kan daarbij een goede uitkomst zijn.

In welke producten zitten nu veel van die ongezonde koolhydraten? We stellen hieronder een lijstje voor je samen.

  • Brood
  • Pasta
  • Rijst
  • Aardappels
  • Sappen
  • Frisdranken
  • Bewerkte zuivel

Misschien is dit een schrikbarende lijst. Veel mensen eten dagelijks van deze lijst en krijgen dus ook dagelijks teveel koolhydraten binnen. Structureel teveel koolhydraten zorgt ervoor dat we te dik worden. We krijgen overgewicht en houden dat in stand, omdat we zelf denken dat we gezond bezig zijn.

 

Koolhydraatarm leven

Een koolhydraatarm leven is dus het advies van bekende goeroes en instanties op het gebied van voeding. Probeer producten met veel koolhydraten te vermijden en ga op zoek naar alternatieven, zoals eiwitten.

Op die manier zal je niet alleen veel gezonder gaan eten en drinken, je zal hier ook gegarandeerd heel veel gewicht mee gaan verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *