Wat zijn eiwitten?

      Geen reacties op Wat zijn eiwitten?

Als je zoekt naar een dieet kom je ongetwijfeld het ene na het andere eiwitdieet tegen. Je weet dan dat een eiwitdieet zich richt op eiwitten in je voeding. Maar wat zijn die eiwitten nu precies?

In dit artikel proberen we dat zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

 

Voedingsstoffen

Iedere dag hebben we energie nodig om te kunnen functioneren. Die energie wordt uitgedrukt in kilojoules, maar staat vooral bekend als calorieën. Per dag heb je 2.000 tot 2.500 calorieën nodig om te kunnen functioneren. Sekse maakt daarbij uit, maar ook de hoeveelheid beweging die je per dag aflegt en de wijze waarop je werkt.

De calorieën worden gevormd door drie voedingsstoffen, namelijk:

Als we kijken naar een normaal voedingspatroon en een gezond voedingspatroon, leren we dat een gezond patroon voor ongeveer 40% bestaat uit vetten, voor 40% uit koolhydraten (goede koolhydraten) en voor 20% uit eiwitten.

 

Eiwitten

Wat betreft eiwitten kunnen we stellen dat ze een belangrijke functie hebben in ons lijf. Eigenlijk hebben ze er meerdere. De belangrijkste functie is dat eiwitten zorgen voor ons afweersysteem. Als we over voldoende eiwitten beschikken, kunnen we ons goed verdedigen tegen schadelijke virussen en bacteriën.

Ook zorgen eiwitten dat zuurstof zich makkelijk kan verplaatsen door het lichaam. Ze maken speciale transporteiwitten aan die zorgen dat zuurstof overal komt.

Tot slot hebben eiwitten een belangrijke functie bij het aanmaken van spiermassa. Eiwitten zorgen er niet alleen voor dat nieuwe spiermassa wordt gemaakt, maar versterkt en verstevigt ook nog eens de huidige spiermassa.

 

Dieet

Binnen een eiwitdieet wordt vooral die laatste functie benut. Spiermassa zorgt namelijk voor vetverbranding, ook van eerder opgeslagen vetreserves.

Door veel eiwitten te eten, wordt de spiermassa dus verstevigt en zorgt voor nog meer verbranding.

 

Voeding

Het gaat er dan ook om dat je veel eiwitten uit je voeding haalt. In een eiwitdieet, maar ook binnen algemene richtlijnen voor een eiwitrijker eetpatroon, geldt dat je op zoek gaat naar producten waarin het eiwitgehalte hoger is dan gemiddeld.

Welke voeding moet je dan met een eiwitrijke voedingspatroon zien te nuttigen? Het komt neer op het volgende overzicht:

  • Vlees
  • Vis
  • Gevogelte
  • Noten
  • Zaden

Uiteraard zijn er ook bepaalde groenten en fruitsoorten waarin meer eiwitten zitten, denk aan bonen en peulvruchten.

Het gaat er bij een eiwitdieet om dat je veel eiwitten nuttigt en deze als vervanger ziet voor koolhydraten. Daardoor gaat de balans van vetten, koolhydraten en eiwitten langzaam meer richting de eiwitten. Zodoende krijg je meer eiwitten binnen, ervaar je een voller en verzadigder gevoel en bouw je meer spiermassa op.

Ook kosten eiwitten veel energie om te verbranden. Je valt dus op meerdere manieren af als je kiest voor een dieet op basis van eiwit.

 

Conclusie

Eiwitten vormen een van de drie voedingsstoffen in ons lijf. Ze worden intensief aangesproken bij een eiwitdieet, omdat ze helpen spiermassa te onderhouden. Ze verbranden dus vet voor ons.

Los daarvan hebben eiwitten de functie een afweersysteem voor het lichaam te vormen. Ook helpen eiwitten zuurstof te verplaatsen door het lichaam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *